factureaza.ro
Tu ce facturezi azi?

este integrat cu e-Factura

Trimiți rapid facturile în SPV ANAF prin sistemul e-Factura

detalii e-factura

Dacă ai cont pe pe factureaza.ro (indiferent de tipul de abonament), poți trimite, fără niciun fel de extra cost, facturi în Spațiul Virtual Privat (SPV) ANAF prin sistemul e-Factura.

Ce este e-Factura - sistemul naţional de facturare electronică?

Conform Ministerului de Finanțe, “E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică a fost demarat în vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor, vizând în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.”

Parte din efortul de digitalizare a României, e-Factura este un sistem IT ce permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor în și din SPV, prin intermediul serverului ANAF.

Pe scurt, pentru un mai bun control fiscal, facturile emise de operatorii economici trebuie să ajungă mai întâi în SPV ANAF prin sistemul e-Factura.

Cine trebuie să trimită facturile în SPV ANAF prin e-Factura?

În momentul de față e-Factura este obligatorie pentru toți operatorii economici (indiferent de organizarea juridică) care:

vând produse și servicii către instituțiile statului (relații de afaceri de tipul B2G, adică Business to Government);

vând produse cu risc ridicat* către alți operatori economici (relații de tipul B2B, adică Business to Business);

încasează de la persoane fizice vouchere de vacanță (relații de tipul B2C, adică Business to Client).

Consultă aici lista categoriilor de produse cu risc fiscal ridicat (cu menţiunea că este foarte probabil să fie actualizată periodic).

Cu timpul, trimiterea facturilor în SPV ANAF prin sistemul e-factura va fi obligatorie pentru toți operatorii economici din România.

Cum folosești factureaza.ro ca să trimiți facturile în SPV ANAF prin sistemul e-Factura

Dacă emiți facturi către clienții tăi folosind factureaza.ro, ai două opțiuni prin care poți să transmiți facturile în sistemul e-Factura (SPV ANAF).

Manual: după ce ai emis factura, generezi un fișier în format UBL, îl descarci pe orice dispozitiv (calculator, laptop, tabletă, telefon) și apoi îl încarci în SPV ANAF, folosind certificatul tău digital.

generarea fisierelor xml pentru e-factura pe factureaza.ro generarea fisierelor xml pentru e-factura pe factureaza.ro

Dacă nu ai acces în SPV, poți trimite fișierul în format UBL persoanei care are acces în SPV cu certificat digital pentru firma ta (de obicei, această persoană este contabilul).

Mai multe detalii aici.

Automat: cu ajutorul unei chei API, faci legătura între contul tău pe factureaza.ro și SPV-ul tău la ANAF. Dacă ai acces în SPV poți face asta chiar tu. Dacă nu, vei cere ajutorul persoanei care are acces în SPV cu certificat digital pentru firma ta (de obicei, această persoană este contabilul). integrare e-factura oauth2

După ce ai făcut legătura între cele două conturi, atunci când intri pe orice factură în contul tău pe factureaza.ro o vei putea trimite la ANAF din doar câteva click-uri (fără să intri în SPV).

Mai multe detalii aici.

workflow e-factura

Indiferent dacă alegi varianta manuală sau automată, după ce ai trimis factura către ANAF prin e-Factura, trebuie s-o trimiți separat și clientului tău.

Bine de știut

Ce faci dacă apar erori de validare

Odată ce ai încărcat o factură în SPV ANAF prin sistemul e-Factura, poți avea trei tipuri de status:

În prelucrare: factura a fost trimisă și este în proces de verificare pe portalul RO e-Factura (verificarea poate fi rapidă, dar e posibil și să dureze câteva zile)

Validată: totul este în regulă, factura a fost trimisă și validată pe portalul RO e-Factura

Eroare: factura nu a fost validată

În cazul unei erori, factureaza.ro îți va trimite un mail de alertă care va conține motivul invalidării, astfel încât să poți corecta și apoi să generezi și să trimiți din nou e-factura la ANAF.

Factura online nu înseamnă factură electronică

Conform ANAF, factura electronică este “factura transmisă şi primită într-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronică şi automată.” Exemplarul original al facturii electronice se consideră fişierul de tip XML însoţit de semnătura electronică. Elementele specifice facturilor emise în format electronic sunt marca temporală (modalitatea de garantare a momentului emiterii facturii) şi semnătura electronică.

Cu alte cuvinte, o factură în format PDF pe care i-o trimiți clientului online (pe email) nu este o factură electronică.

Ce faci dacă nu ai acces în SPV

Dacă nu ai acces în SPV și trebuie să trimiți e-factura, atunci vei avea nevoie de ajutorul persoanei cu acces (contabilul tău, cel mai probabil).

Dacă alegi să trimiți factura manual, atunci:

odată ce ai emis factura prin factureaza.ro, generezi fișierul în format UBL;

descarci fișierul pe calculatorul tău (sau pe telefon, tabletă ori laptop);

trimiți fișierul pe email contabilului tău;

contabilul intră în SPV și încarcă fișierul.

Noi îți recomandăm să alegi trimiterea automată. Pentru asta vei avea nevoie de ajutorul contabilului doar la început, ca să setezi legătura între contul tău pe factureaza.ro și SPV-ul firmei tale. După aceea, poți trimite e-factura automat, chiar tu, direct din factureaza.ro, fără să intri în SPV.

Dacă sunt PFA trebuie să trimit facturi prin e-Factura?

Indiferent de organizarea juridică (SRL, PFA), dacă te încadrezi în oricare dintre categoriile de obligativitate de mai sus, trebuie să folosești sistemul e-Factura.

Există vreo legătură între e-Factura și înregistrarea în scopuri de TVA

Indiferent dacă ești sau nu înregistrat în scopuri de TVA, dacă te încadrezi în oricare dintre categoriile de obligativitate de mai sus, trebuie să folosești sistemul e-Factura.